Wybierając odpowiednie drewno do palenia w kominku, należy wziąć pod uwagę kilka parametrów takich jak: gęstość, łupliwość, twardość, stopień wysuszenia oraz szybkość schnięcia. Parametry te w dużej mierze zadecydują o jakości płomienia, ilości ciepła, dymu, który będzie towarzyszył w trakcie spalania.
Im bardziej wysuszone drewno do kominka tym jest twardsze i daje dużo więcej ciepła, ponieważ jest bardziej kaloryczne. Suche drzewo pali się mniejszym płomieniem niż mokre, ale za to spala się dłużej. W związku z tym, że jest ono droższe, to jest mimo wszystko bardziej ekonomiczne. Drewno takie nie może mieć zbyt dużo kory, ponieważ obniża ona jego wartość kaloryczną. Ponadto, twarde drzewo trudno jest rąbać na mniejsze kawałki. Do rozłupania na mniejsze kawałki, używa się siekiery z ostrzem oraz klinem. Poza tym, mniej siły wkłada się w rąbanie kawałków drewna, gdy używa się siekiery lekkiej z długim trzonkiem.
Kaloryczność drewna na opał, w dużej mierze zależy od jakości wysuszenia. W przypadku spalania się twardego drewna towarzyszy mu niewielki płomień, który to oddaje dużo więcej ciepła. Ponadto, spalając się wolniej nie wymaga częstego dokładania. W efekcie, choć jest dużo droższe to okazuje się, że jest bardziej ekonomiczne. Jeżeli zdarzy się, że zakupione będzie drzewo o dużej zawartości kory, to potrzeba będzie zamówić większą ilość, niż w przypadku drewna o mniejszej jej zawartości. Wartość kaloryczna drewna mokrego jest znikoma. Poza tym, znaczna część ciepła zostaje zużyta do odparowania pary wodnej. Słabo wysuszone drewno kominkowe będzie się mocno dymić i trudniej będzie z jego rozpaleniem.
Duża zdolność przesychania drewna ma istotne znaczenie, kiedy zachodzi potrzeba kupna drewno, które zostało ścięte jako surowe. Ten czynnik w przyszłości zadecyduje o tym, po jakim czasie drzewo to będzie się nadawało już do palenia. Suszenie jest procesem długotrwałym, a zatem może to potrwać od kilku miesięcy do nawet trzech lat, jeśli chodzi na przykład o dęba. O zdolności przesychania danego drzewa zadecyduje nie tylko zawartość wody w nim, ale także struktura tego drzewa.
W celu odpowiedniego wysuszenia drewno, należy odpowiednio je posztaplować oraz przerąbać na odpowiednie kawałki. Poza tym, trzeba suszyć je pod dachem średnio przez kilkanaście miesięcy. Można także zlecić wysuszenie drzewa firmie meblowej lub tartakowi, który to posiada specjalny do tego celu komory z krążącym gorącym powietrzem.
Polecamy zapoznać się z ofertą drewna kominkowego na składzie opału pod Wrocławiem – Drewnokominkowe.wroclaw.pl
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz